Integrace jako služba - Sedláček, Ondřej (2013)
Práce se zabývá oblastí nazývanou integrace jako služba (IaaS), jejíž podstatou je poskytování funkcionality integrace v prostředí cloud computingu. Cílem práce je zjistit z veřejně dostupných zdrojů, zda schopnosti služeb, které jsou označovány pojmem integrace jako služba, v oblasti integrace aplikací dosahují u dominantních hráčů na trhu funkcionality middleware. Pro dosažení cíle práce je nejprve vymezena oblast integrace jako služba a jsou nalezeny klíčové schopnosti tohoto typu služeb. Následně jsou identifikováni hlavní poskytovatelé na trhu a schopnosti jejich služeb podrobeny analýze. Schopnosti, kterých by měly služby IaaS dosahovat, jsou formulovány na základě definic a vlastností middleware, cloud computingu a služeb obecně. Společně tak vytvářejí standard, podle kterého je možné tyto služby posuzovat. Toho je využito v praktické části práce, kde je provedena analýza konkrétních služeb IaaS a jsou zodpovězeny otázky, týkající se míry dosažení předpokládaných schopností služeb a úrovně veřejně dostupných informací o nich.