High-Performance Analytics (HPA) - Soukup, Petr; Pour, Jan; Novotný, Ota, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Diplomová práce na téma Vysoce výkonné analýzy (High-Performance Analytics) má za cíl získat strukturovaný přehled řešení vysoce výkonných metod pro zpracování dat. Úvod práce se zabývá vymezením oblasti primárního a sekundárního zpracování dat, dále je diskutována nevhodnost primárních systémů pro analytické zpracování. Nástup mobilních zařízení, moderních informačních technologií a dalších zapříčinil zásadní změnu charakteru dat. Podstatná část práce je věnována právě historickému zlomu v nových přístupech k analytickému zpracování dat, jejž zapříčinil nyní často skloňovaný odborný termín Velká data (Big Data). V závěru teoretické části jsou diskutovány systémové zdroje, jenž se velkou měrou podílejí na nových přístupech k onomu analytickému zpracování a na samotných technologických řešení Vysoce výkonné analýzy (High-Performance Analytics). Praktická část práce je zaměřena na výkonové porovnání konvenční metody pro zpracování dat a jedné z vysoce výkonných metod Vysoce výkonné analýzy (High-Performance Analytics) konkrétně zpracování dat paměti (In-Memory Analytics). Srovnání jednotlivých řešení je realizováno na identickém prostředí výkonného analytického serveru. Metody jsou aplikovány na určitém vzorku dat, jejichž objem je zvětšován po každé sérii uskutečněného měření. Závěr práce vyhodnocuje získané hodnoty výkonových testů a diskutuje možnost použití jednotlivých metod High-Performance Analytics.
Vedoucí práce: Jan Pour
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses