Vyhodnocování SLA nad HP Quality Center - Doubrava, Jan (2013)
Cílem práce je navrhnout a popsat databázi, která umožní měřit dodržování SLA (Service Level Agreement) dodavateli softwarových aplikací pracujících s nástrojem HP Quality Center. V práci je popsáno konkrétní řešení použité v rámci projektu implementace nového core-systému podniku, popsány jsou také požadavky na funkčnost a využití výstupů navrženého řešení. Stručně je také popsán testovací nástroj HP Quality Centrum, ze kterého se čerpají vstupní data a to, jaké nabízí možnosti pro sledování SLA. Navrhovaná databáze umožňuje výpočty dob skutečně strávených dodavateli na řešení jednotlivých chyb a jejich srovnání s definovanými SLA. Dále bude uveden způsob čerpání dat do navržené databáze a popsány základní reporty využitelné po implementaci navrženého řešení.