Multiagentní modely kooperativních her - Sedláček, Adam; Burian, Jan, 1974-; Dlouhý, Martin, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a tvorbou multiagentního modelu kooperativních her a jeho následnou analýzou. Vytvořený multiagentní model kombinuje určité předpo-klady z teorie her s dalšími poznatky; zkoumá dynamiku tvorby koalic a vliv vnějších a vnitřních faktorů na jejich tvorbu. V první teoretické části je prostor věnován úvodu do teorie her, objasnění jejích základních principů a konceptů řešení kooperativních her N hráčů. Jsou zde také zhodnoceny přínosy a negativa řešení představených touto teorií. Práce se dále zabývá multiagentními systémy se zaměřením na multiagentní modely jako analyticko-výpočetní metodu sloužící k analýze komplexních systémů. Vysvětluje základní principy multiagentního modelování včetně přístupu k jejich tvorbě. Dále objasňuje rozdíly mezi jednotlivými typy agentů, prostře-dí samotných modelů. Druhá praktická část diplomové práce se věnuje specifikaci předpokladů a principů, na kterých vytvářený multiagentní model staví. Prostor je dále věnován samotné tvorbě multi-agentního modelu kooperativních her s popisem jeho parametrů a chování. Závěrečná ana-lýza vytvořeného modelu popisuje vliv jednotlivých parametrů na proces tvorby koalic a potvrzuje tak jeho schopnost tuto oblast zkoumat.
Vedoucí práce: Jan Burian
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses