Bank of Israel v průběhu globální finanční a hospodářské krize - Mandl, Peter (2010)
Cílem práce je popis a vysvětlení politik israelské centrální banky (BoI) v kontextu světové ekonomické krize. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola definuje ekonomické pojmy související s krizí a poté pokračuje analýzou příčin a vývoje globální i lokální finanční a hospodářské krize. Cílem této kapitoly je analyzovat lokální i světový rámec krize, který definoval rozhodování BoI. Čistě teoretická druhá kapitola shrnuje současné poznatky o měnové politice a nástrojích centrální banky. Zohledňuje vliv světové krize na klasifikaci režimů měnové politiky. Navazuje třetí kapitola, která rozebírá funkce a stanovené cíle BoI spolu se specifiky používaných nástrojů. V závěrečné čtvrté kapitole jsou analyzovány hlavní kroky BoI v průběhu krize. Politiku banky funkčně dělí na dvě části, které jsou z hlediska jejího vlivu na krizi nejdůležitější: monetární politiku a dohled nad bankovním sektorem. Obě části jsou analyzovány chronologicky, aby byl zřejmý jejich vývoj na pozadí krize zpracované v první kapitole.