SW podpora pro znalostní objekty - Vojíř, Stanislav; Chocholatý, Drahomír, 1950-; Chlapek, Dušan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Pokud bychom měli ohodnotit význam jednotlivých hmotných i nehmotných složek současných společností, ale také pracovních týmů a potažmo jednotlivců, zjišťujeme, že velmi důležitou součástí tohoto ohodnocení budou znalosti, kterými daný subjekt disponuje. O systematizaci práce se znalostmi a jejich sdílení se snaží již několik desítek let obor management znalostí, přičemž snahou je motivovat zaměstnance ke sdílení znalostí a zkušeností např. v rámci dané pracovní skupiny a tato činnost by měla být též podporována vhodnými softwarovými nástroji. Tato práce se zabývá problematikou managementu znalostí z pohledu různých metod softwarové podpory, přičemž následně je analyzována problematika sdílení textově zaznamenaných znalostí v rámci organizace. Problematika je řešena nejen na teoretické úrovni, ale je řešena z pohledu životního cyklu aplikace. Součástí práce je stručný průchod fázemi analýzy, návrhu a implementace systému pro správu znalostí v podobě objektové aplikace v PHP. Pro správu znalostí je zvolena podoba podobající se myšlenkové mapě, přičemž data jsou ukládána v sémantické podobě prostřednictvím ARC2 Frameworku. Správa znalostí ve formě sítě, jejíž uzly tvoří propojené jednotlivé záznamy znalostí, jejich autoři a klíčová slova je inovací oproti jiným aplikacím pro správu znalostí. Implementovaný systém bude využíván nejen pro podporu práce se znalostmi v rámci výuky kurzů managementu projektů na VŠE.
Vedoucí práce: Drahomír Chocholatý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses