Potenciál českého faktoringového trhu - Rippl, Josef; Sedláček, Jiří, 1963-; Hýblová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou faktoringu a jejím cílem je posoudit potenciál českého faktoringového trhu a na jeho základě zhodnotit možnosti vstupu nového konkurenta do odvětví faktoringu. První teoretická část práce vysvětluje ekonomickou podstatu faktoringu, popisuje průběh faktoringové operace a zdůrazňuje hlavní výhody a nevýhody, které faktoring klientům faktoringových společností přináší. Druhá analytická část práce mapuje současný stav tuzemského faktoringového trhu, popisuje jeho hlavní vývojové trendy a odhaduje jeho vývoj v budoucnu. Klíčovou část práce tvoří analýza vnějšího a vnitřního prostředí tuzemského faktoringového trhu provedená pomocí PEST analýzy a Porterova modelu pěti sil. Závěry těchto analýz tvoří přehled výchozích podmínek pro vstup potenciálního investora do odvětví faktoringu v České republice. Obsahem poslední praktické části práce jsou tři scénáře, jejichž prostřednictvím autor doporučuje tři možné varianty, jak vstup na tuzemský faktoringový trh realizovat.
Vedoucí práce: Jiří Sedláček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses