Srovnání vývoje webových aplikací v Nette frameworku (PHP) a Node.JS - Kočárek, Michal; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Mazánek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Práce se zabývá srovnáním platforem pro vývoj webových aplikací, konkrétně frameworku Nette pro platformu PHP a platformy Node.JS. Cílem práce je poskytnout komplexní obraz o rozdílech mezi zkoumanými platformami. Srovnání rozšiřuje předchozí diplomové práce, které porovnávaly frameworky Grails pro platformu Java, Zend pro platformu PHP a ASP.NET MVC. Tímto vzniká srovnání pěti platforem pro vývoj webových aplikací. Součástí práce jsou webové aplikace, které jsem vyvinul nad frameworkem Nette v PHP a nad platformou Node.JS. Aplikace slouží zejména jako zdroj informací pro srovnání. Navíc mohou posloužit začínajícímu vývojáři pro seznámení se s danými platformami nebo jako studijní materiál pro zkoumání rozdílů mezi nimi. Aplikace vycházejí ze stejných uživatelských požadavků, jako aplikace vytvořené v předchozích diplomových pracích. Je tak možné srovnávat aplikace pro všech pět platforem. Jednotlivé platformy jsou porovnávány ve více oblastech. První oblast se zaměřuje na fundamentální odlišnosti. Druhá oblast je zaměřená teoreticky, na architekturu platforem. Platformy jsou hodnoceny dle míry implementace architektonických vzorů definovaných Martinem Fowlerem. Další oblast se zabývá vlastním používáním platforem při vývoji webových aplikací. Oblast zahrnuje jak objektivní kritéria, tak osobní hodnocení nabyté právě z vývoje ukázkových aplikací. Poslední oblast srovnává dostupnou podporou daných platforem. Výsledky práce poskytují komplexní srovnání pěti odlišných platforem dle stejných kritérií. Přínosem je také existence ukázkových aplikací, vyvinutých dle stejných požadavků. Případný zájemce si tak díky nim může vytvořit vlastní obrázek vycházející z odlišné implementace stejné funkcionality v různých platformách.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses