Grafické modely ve statistice a ekonometrii - Hubálek, Ondřej (2013)
Grafické modely ve statistice a ekonometrii umožňují popis kauzálních vztahů pomocí kauzálního grafu v regresní analýze a dalších ekonometrických technikách. Cílem této práce je popis kauzálního modelování časových řad pomocí modelů strukturních modelů vektorové autoregrese. V práci je popsán postup sestavování strukturního VAR modelu, princip grafických modelů a sestavení modelu pro analýzu kauzálních závislostí. Pro porovnání jsou odhadnuty modely pro data z USA i z ČR, přičemž jsou sestaveny podobné modely pro obě země. Jsou vybrány nejvhodnější modely, které by měly přehledně graficky reprezentovat kauzální vztahy mezi makroekonomickými proměnnými, je využita analýza pomocí funkcí odezvy -- dopad poptávkového šoku na HDP a další makro ukazatele.