Grafické modely ve statistice a ekonometrii - Hubálek, Ondřej; Zouhar, Jan, 1982-; Bisová, Sára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Grafické modely ve statistice a ekonometrii umožňují popis kauzálních vztahů pomocí kauzálního grafu v regresní analýze a dalších ekonometrických technikách. Cílem této práce je popis kauzálního modelování časových řad pomocí modelů strukturních modelů vektorové autoregrese. V práci je popsán postup sestavování strukturního VAR modelu, princip grafických modelů a sestavení modelu pro analýzu kauzálních závislostí. Pro porovnání jsou odhadnuty modely pro data z USA i z ČR, přičemž jsou sestaveny podobné modely pro obě země. Jsou vybrány nejvhodnější modely, které by měly přehledně graficky reprezentovat kauzální vztahy mezi makroekonomickými proměnnými, je využita analýza pomocí funkcí odezvy -- dopad poptávkového šoku na HDP a další makro ukazatele.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses