Proces vzniku společného trhu s elektřinou EU - Procházka, Martin (2012)
Práce analyzuje dosavadní postup integrace elektroenergetického trhu v EU, překážky tohoto procesu a možnosti jejich úspěšného překonání. První kapitola testuje míru integrace skrze regresní analýzu souladu vývoje cen na energetických burzách a cen pro konečné spotřebitele. Druhá kapitola se věnuje problematice přenosových soustav, jejich významu pro společný trh a trhu podpůrných služeb. Třetí kapitola je zaměřena na politiku obnovitelných zdrojů a její důsledky pro společný trh s elektřinou. Čtvrtá kapitola zkoumá působnost regulačních orgánů v energetice a regulační modely distribučních sítí.