Proces přistoupení Chorvatska k EU - Lošťák, Jan (2012)
Předkládaná diplomová práce se zabývá velmi aktuální problematikou přistoupení Chorvatska k Evropské unii, ke kterému dochází dne 1. července 2013. Chorvatsko se stává dvacátým osmým členem v době neutišené ekonomické situace na starém kontinentu, zvláště potom v měnové unii -- Eurozóně, jejíž problémy se přenáší na celé uskupení. Cílem diplomové práce je pomocí popisné a částečně analytické metody zevrubně popsat průběh procesu a zhodnotit a zanalyzovat možné dopady a přínosy přistoupení země k EU pro obě strany. Práce je členěna do tří hlavních kapitol, přičemž první z nich čtenáři představuje historické pozadí státu a ekonomický vývoj země. Druhá kapitola popisuje průběh přístupového procesu a jeho jednotlivé aspekty. Ve třetí kapitole potom autor vyhodnocuje možné dopady a přínosy vstupu.