Analýza rozpočtového hospodaření státních fondů na podporu podnikání - Popule, Patrik (2012)
Práce pojednává o alokačním systému 2 exportních úvěrových agentur fungujících v České republice -- České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti. Cílem práce je pomocí analýzy příjmové a výdajové stránky rozpočtu těchto státních fondů na podporu podnikání stanovit, zda jsou přidělené veřejné zdroje ve střednědobém časovém horizontu vynakládány hospodárným, efektivním a účelným způsobem, a zda a nakolik exportní úvěrové agentury přispěly k naplňování státní proexportní politiky v období 2006 - 2011. Principy, vize a záměry politiky státní podpory vývozu ve sledovaném období shrnovala koncepce "Exportní strategie České republiky pro období 2006 - 2010". V závěru jsou formulovány nedostatky a doporučení pro budoucí činnost obou exportních úvěrových agentur.