Bezpečnostne politické vzťahy Francúzskej Republiky a Pobrežia Slonoviny - Vadászová, Petra (2012)
Diplomová práca rozoberá komplexnosť a zložitosť vzťahov Francúzska ako bývalej koloniálnej veľmoci a Pobrežia Slonoviny, jej bývalej kolónie, ktorá súčasne predstavuje jej strategického politického a ekonomického partnera. Teoretická časť obsahuje analýzu rôznych prístupov teórií medzinárodných vzťahov, prostredníctvom ktorej sa snaží o vysvetlenie charakteru týchto vzťahov. Následne teoreticky analyzuje aj francúzsku africkú politiku z pozície francúzskych prezidentov a hľadá ich spoločné rysy a charakteristiky. Praktická časť aplikuje závery z teoretickej časti a testuje pravdivosť odvodených hypotéz na konkrétnom prípade vzťahov Francúzska a Pobrežia Slonoviny v historickom priereze vzájomných vzťahov a interakcií v špecifickej nestabilnej situácii v subsaharskom regióne.