Protiteroristická politika Evropské unie realita nebo fikce? - Čiháková, Barbara (2013)
Cílem předkládané práce je nalézt odpověď na to, zda je EU schopná navrhnout a implementovat konzistentní, ucelená a vzájemně propojená protiteroristická opatření na území svých členských států. Poté, co došlo k teroristickým útokům v USA a následně i v Evropě, začali evropští politici mnohem intenzivněji diskutovat o větší spolupráci v boji s terorismem v rámci EU. Je však otázkou, zda jsou nově přijímaná opatření dostatečně efektivní a podporovaná, aby měla dopad na globální terorismus větší, než ten, jakého by mohly jednotlivé členské státy dosáhnout samostatně.