Komparace daňových reforem ve vybraných státech OECD - Hovorka, Jakub; Tepperová, Jana; Bušovská, Monika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Diplomová práce se zabývá komparací daňových reforem ve čtyřech vybraných zemích OECD. Pro potřeby této práce byly vybrány tyto země: Česká republika, Slovenská republika, Spolková republika Německo a Spojené státy americké. Cílem je provést vzájemnou komparaci daňových reforem. Ve všech těchto zemích došlo především v posledních deseti letech k mnoha změnám a každá země je řešila odlišně. Zatímco ČR a SR se snažily o přizpůsobení daňových systému legislativě EU a poté o větší spravedlnost, v Německu bylo hlavním cílem snížení daňové ceny práce a v USA modernizace, zjednodušení a elektronizace daní. V první části této práce je vysvětlena daňová reforma a její historický vývoj až do současné ekonomické krize. Druhá část popisuje daňové systémy a reformy jednotlivých zemí. V poslední kapitole dochází ke vzájemné komparaci těchto reforem z různých pohledů a na konci je několik doporučení k reformám budoucím.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses