Modelová studie optimalizace managementu správy povodí - Medunová, Iveta (2013)
Diplomová práce se zabývá otázkami dlouhodobě udržitelného managementu krajiny v povodí řeky Úhlavy. Řešení této problematiky je reakcí na významné zhoršení kvality pitné vody pro město Plzeň, k němuž došlo v důsledku extrémně nevhodného zemědělského hospodaření v tomto povodí, jež je dlouhodobě tolerováno nečinnými kompetentními orgány státní správy i samosprávy. V rámci snahy o odstartování procesu zlepšení managementu krajiny v povodí řeky Úhlavy je realizován modelový projekt revitalizace povodí Příchovického potoka, jehož záměrem je dosažení nápravy prostřednictvím komplexních pozemkových úprav (KPÚ). Za účelem realizace tohoto záměru byla navržena určitá opatření v krajině jako podklad pro KPÚ a byl zahájen proces seznamování se s postoji vybraných orgánů státní správy k tomuto záměru a následně i proces získávání spojenců pro potřeby zahájení KPÚ v řadách místní komunity, zejména mezi starosty obcí a občanskými iniciativami. V zájmu procesu revitalizace povodí Úhlavy i jiných významně poškozených povodí v ČR pak byla na základě získaných zkušeností navržena organizační struktura, která by díky vhodnému rozdělení odpovědností, dobré koordinaci a úzké kooperaci orgánů státní správy a samosprávy umožnila nastolení udržitelného krajinného managementu v povodí