Některé aspekty kaklulace solventnosti pojišťoven podle principů Solvency II - Hradecký, Ondřej; Janeček, Martin; Černý, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Diplomová práce se věnuje tématu budoucího regulatorního režimu na pojistném a zajistném trhu Evropské unie nazvaného Solvency II. Tato velmi diskutovaná problematika, jež nemá v současnosti finální podobu, je rozsáhlým souborem legislativních a technických změn nejen v oblasti vykazování solventnosti. Primárně se práce zaměřuje na oblast dle standardní formule kalkulovaných kapitálových požadavků odrážejících solventnostní pozici společností na trhu. První část se zabývá teoretickým popisem způsobu výpočtu požadovaných hladin kapitálu podle aktuálních i budoucích pravidel na základě dostupných oficiálních dokumentů. Uveden je i obecný přehled o Solvency II, detailnější popis způsobu ohodnocování položek obchodní bilance pro účely Solvency II, zacházení s vlastním kapitálem společnosti a závěrem pak možnosti optimalizace portfolia aktiv. V druhé praktičtěji zaměřené části práce jsou některé teoreticky popsané výpočetní postupy aplikovány na fiktivní životní pojišťovně.
Vedoucí práce: Martin Janeček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses