Extrakcia nešpecifikovaných znalostí z webu - Ovečka, Marek; Svátek, Vojtěch, 1967 prosinec 1.-; Labský, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Predmetom diplomovej práce je extrakcia nešpecifikovaných znalostí z webu. V posledných rokoch vznikli nástroje, ktoré zlepšujú výsledky odvetvia extrakcie znalostí. Cieľom práce je zoznámiť sa s týmito nástrojmi, jeden otestovať a navrhnúť využitie výsledkov. V práci sú popísané a porovnané tieto nástroje a vykonané extrakcie pomocou nástroja OLLIE. Na základe výsledkov extrakcií sú navrhnuté dve metódy obohatenia extrakcií pomocou rozoznania pomenovaných entít. Prvá metóda navrhuje úpravuju číselných váh kvality extrakcií a druhá obohatenie textu extrakcií pomocou pomenovaných entít. V práci je navrhnutá ontológia, ktorá umožnuje zachytiť štruktúru obohatených extrakcií. V poslednej časti je vykonaný praktický experiment, kde sú navrhnuté metódy predvedené. Návrhom ďalšieho smerovania výskumu v tejto oblasti by bolo extrahovať a kategorizovať relačné vzťahy.
Vedoucí práce: Vojtěch Svátek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses