Analýza efektivnosti odpočtu penzijního připojištění - Mikulenčák, Tomáš (2013)
Hlavním cílem této práce je analyzovat efektivnost odpočtu příspěvků penzijního připojištění, kdy porovnávám výnosnost penzijního připojištění s odpočtem a bez něj s alternativními produkty pro zajištění na stáří. Dílčím cílem práce je analyzovat využívání penzijního připojištění a vliv odpočtu na chování jedinců. Splněním tohoto dílčího cíle chci prověřit, zda nestandardní odpočet penzijního připojištění stimuluje daňové poplatníky ke sjednání tohoto produktu a následně k úložce zajišťující možnost odpočtu. Součástí práce je také popis úpravy penzijního připojištění při jeho uzákonění, legislativní změny v průběhu let, vývoj vybraných ukazatelů a charakteristika aktuálního stavu systému III. důchodového pilíře ČR.