Má hospodářský cyklus dopad na vliv imigrace na evropský trh práce? - Polonyankina, Tatiana; Zouhar, Jan, 1982-; Fíglová, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Cílem této diplomové práce je otestovat zda se vliv migrace na domácí pracovní trh liší v závislosti na hospodářském cyklu. Předchozí studie prokázaly, že mobilita pracovníků a účinek imigrace se liší v závislosti na fázi ekonomiky. Pro expanzivní období byl zjištěn značný přechod domácích pracovníků na povolání s více interaktivním než manuálním obsahem, jako reakce na migraci. Tento pohyb nebyl potvrzen pro období recese. Studie byly provedeny pro Španělsko a americký pracovní trh. Evropský trh práce byl zkoumán v období před krizí. Cílem diplomové práce je zjistit, zda došlo k nějaké změně vlivu migrace na pracovní specializaci občanů Evropské unie v období recese. Analýza se zaměřuje na tři hlavní skupiny států: západní Evropa, Německo a střední a východní Evropa. Zkoumání dopadů migrace na specializaci občanů je provedeno za použití metody vážených nejmenších čtverců a techniky intrumentálních proměnných. Výsledky ukazují, že dopad migrace na specializaci občanů je jiný pro státy západní a střední Evropy a je závislý na hospodářském cyklu.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses