Mezinárodní zdanění umělců a sportovců - Hakrová, Šárka (2013)
Zdanění umělců a sportovců je velmi specifickou oblastí mezinárodního zdanění. Pro tuto kategorii daňových poplatníků byl v Modelové smlouvě OECD vytvořen článek 17 Umělci a sportovci, který pro příjmy z umělecké a sportovní činnosti stanovuje speciální způsob zdanění. Cílem diplomové práce je identifikace problematických bodů vyplývajících z aplikace článku 17, komparace zdanění umělců a sportovců ve vybraných zemích a navržení doporučení pro úpravu článku. Práce je členěna do čtyř kapitol. První kapitola vysvětluje základní pojmy a principy používané v oblasti mezinárodního zdanění. Druhá kapitola analyzuje text článku 17 a také související komentář OECD. Třetí kapitola je věnována analýze a komparaci daňových režimů umělců a sportovců v Nizozemsku, ve Velké Británii a v České republice. Ve čtvrté kapitole jsou navržena doporučení pro úpravu textu či komentáře k článku 17, která jsou porovnávána s navrhovanými opatřeními ze strany OECD.