Spekulanti na devizových trzích - Prokhorskaya, Anna (2013)
Práce je zaměřená na analýzu dopadů spekulací na devizový trh v průběhu jeho vývoje od konce druhé světové války až po vznik Evropského měnového systému. V teoretické rovině je zde popsán vznik a vývoj devizového trhu spolu s jeho hlavními subjekty. Další část představuje náhled na dva protichůdné názory na spekulaci -- pozitivní přístup Miltona Friedmana a negativní přístup Johna Maynarda Keynese, od kterého se odrazila pozdější myšlenka zavedení Tobinovy daně. Klíčovou částí práce je praktická aplikace dvou těchto pohledů na tři konkrétní a nejznámějsí případy spekulací v historii trhu, k nimž patří Černá středa 1992, LTCM a diskutabilní fenomén dnešní doby HFT.