Rozpočtová politika skandinávských zemí - Adamcová, Eva (2013)
Cílem práce bylo analyzovat rozpočtovou politiku Dánska, Finska, Švédska a Norska a porovnat ji s teorií tzv. státu blahobytu. Skandinávské země musely kvůli ekonomickým krizím v první polovině 90. let přijmout řadu rozpočtových opatření, aby došlo ke stabilizaci veřejných financí. Tyto reformy byly úspěšné, všem 4 zemím se až do nástupu krize v r. 2009 dařilo udržovat vyrovnané, nebo kladné primární rozpočtové bilance. Veřejný hrubý dluh vzhledem k HDP se jim dařilo systematicky snižovat a dnes mají skandinávské země jedny z nejnižších dluhů v Evropské Unii. Závislostní poměr má v budoucnu prudce vzrůst, a jelikož si severské země uvědomují důležitost dlouhodobé udržitelnosti důchodových systémů, snaží se kombinovat výhody průběžného a fondového financování penzí. Na druhé straně je podíl soukromého financování i tržního poskytování sociálního zabezpečení a sociálních služeb poměrně malý, stát je stále hlavním zdrojem financování blahobytu, i jeho poskytovatelem.