Analýza uplatnění a přenositelnosti daňových ztrát v rámci EU - Fuksová, Barbara; Říhová, Lucie; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2013)
Tato diplomová práce analyzuje zacházení s daňovými ztrátami v ČR ve vnitrostátních a přeshraničních situacích v kontextu doporučení Evropské komise a trendů zacházení se ztrátami, které vycházejí z judikatury Evropského soudního dvora. Neexistence okamžitých úlev za ztráty vede k asymetrii zdanění, která je jednou z příčin omezení fungování jednotného vnitřního trhu EU. Ze srovnání s ostatními členskými státy Unie vychází Česká republika jako země s podprůměrnými možnostmi získání úlev za ztráty. Patří mezi 8 členských států, kde dosud nebyl zaveden žádný systém vnitrostátního skupinového zdanění. Možností, jak získat okamžité úlevy za ztráty ve vnitrostátních situacích, zůstává zařazení daňově transparentních subjektů do skupinové struktury. Přeshraniční úlevy za ztráty lze získat jen v případě podnikání v určitých státech buď prostřednictvím transparentních entit, nebo stálých provozoven. Tento způsob získání úlev za ztráty však odporuje výkladu svobody usazování, podle kterého by nemělo docházet k diskriminaci na základě právní formy podnikání.
Vedoucí práce: Lucie Říhová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses