Analýza vývoje kvality úvěrového portfolia Českých bank - Talašová, Monika (2012)
Cílem bakalářské práce je zmapovat vývoj úvěrového rizika v portfoliích úvěrů dvou největších bank působících na českém trhu, Komerční banky a Československé obchodní banky. V práci sleduji kvalitu úvěrového portfolia v jednotlivých letech a nacházím možná vysvětlení pro její změny. Beru v potaz vlivy nejen uvnitř banky, ale i vlivy vnější, neboť úvěrové riziko je neodmyslitelně spojeno s celkovou makroekonomickou situací. Sledovaná dekáda nese punc výjimečnosti. Byla obdobím, kdy do většiny bank vstoupil a následně převážil zahraniční kapitál. Byla obdobím, kdy byly položeny a dále formovány základy moderního přístupu k řízení úvěrových rizik. A stejně tak byla obdobím, kdy banky ustály finanční krizi bez pomoci státu. Výsledkem by měla být ucelená představa vývoje kvality portfolia úvěrů od doby privatizace.