Právní, účetní a daňové aspekty fúzí v ČR - Haluza, Jan (2013)
Diplomová práce se zabývá právními, účetními a daňovými aspekty fúzí v právním prostředí České republiky, zejména v návaznosti na novelu zákona č. 125/2008 Sb., o přeměnách obchodních společností a družstev a s ním souvisejících právních předpisů. V práci jsou dále uvedeny hlavní rozdíly v účetním řešení přeměn při postupování dle českých účetních norem a dle IAS/IFRS, vymezeny základní charakteristické znaky fúzí a akvizic a nastíněn jejich současný význam v mezinárodním kontextu. Výše uvedené je demonstrováno na konkrétním případu spojení dvou kapitálově propojených společností z oblasti telekomunikací. Za použití kvantitativních a kvalitativních metod je v závěru práce rovněž zhodnocena úspěšnost vybrané transakce.