Analýza kurzové politiky ČR a souvisejících faktorů - Novák, Jiří (2013)
Práce je zaměřena na kurzovou politiku České republiky. Cílem práce je tuto politiku analyzovat v souvislosti s dosahováním vnější ekonomické rovnováhy a také z pohledu její role při transformaci české ekonomiky. Tématem souvisejícím s kurzovou politikou je společná evropská měna a její možné zavedení v ČR. V úvodu jsou představeny základní pojmy a teoretické přístupy související s touto problematikou, v další části jsou analyzovány přístupy k platební bilanci na příkladech vybraných zemí. Následující kapitola dokumentuje transformační proces v Československu a později v České republice z hlediska kurzové politiky. Závěr je věnován evropské měnové integraci a zejména potenciálnímu vstupu ČR do eurozóny.