Systém vrácení DPH v EU v rámci podnikatelské činnosti - Horynová, Dana (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vrácení daně z přidané hodnoty podnikatelským osobám usazeným v Evropské unii a je rozdělena do tří kapitol. První kapitola je zaměřena teoreticky a věnuje se vývoji evropské integrace, vývoji harmonizace systému daně z přidané hodnoty, podstatě a právní úpravě vrácení daně z přidané hodnoty. Druhá kapitola rozebírá legislativní úpravu vracení daně ve směrnicích Rady Evropské unie a vyhodnocuje změny v této úpravě z hlediska výhodnosti pro žadatele o vrácení daně. Dále tato kapitola obsahuje srovnání rozdílných požadavků vybraných členských států Evropské unie. V poslední kapitole je provedena analýza dvou praktických příkladů vrácení daně ve vybraných státech a zhodnocení výhod a nevýhod z hlediska žadatele.