Mandatorní výdaje v ČR se zaměřením na stavební spoření - Vaculík, Matěj (2013)
Bakalářská práce se zabývá státní podporou stavebního spoření. Zaměřuje se na zavedení účelovosti finančních prostředků poskytovaných z veřejných rozpočtů a na možné úspory v modelu stavebního spoření. Nejprve jsou charakterizovány mandatorní výdaje, jejich strukturu a vývoj nejvýznamnějších položek, které je formují. V další části jsou navrženy jednotlivé varianty změn v systému stavebního spoření tak, aby byla zavedena účelovost státní podpory. Provedenou analýzou jednotlivých možností a zhodnocením dopadů na státní rozpočet, stejně jako na stavební spořitelny, jsem dopěl k závěru, že zavedení účelovosti pouze na státní podporu splňuje všechna požadovaná kritéria a zajišťuje udržitelnost stavebního spoření do budoucna.