Jaroslav Preiss a role Živnostenské banky v monetární a fiskální politice meziválečného Československa - Kacovská, Klaudie; Szobi, Pavel, 1983-; Ráček, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Dne 8. prosince 1868 byla v zasedací síni Staroměstské radnice v Praze založena Živnostenská banka pro Čechy a Moravu v Praze a stala se jednou z vedoucích bank v Rakousku-Uhersku s českým kapitálem. Práce pojednává o činnosti Živnostenské banky a jejího vrchního ředitele Jaroslava Preisse v období 20. let První republiky. Je zaměřena na samotnou osobu Jaroslava Preisse, jeho život, kariéru a vliv na hospodářství v Československu. Dále je v práci je analyzována Živnostenská banka, její historie, vliv po první světové válce a hospodářské situace v Československu. Klíčovými prameny jsou materiály v archivu České národní banky, zejména výroční zprávy a Preissova osobní korespondence.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses