ROZVOJOVÁ AFRIKA A ROLE ČÍNY - Smil, Martin; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Procházka, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Chudoba v subsaharské Africe a role Číny při jejím řešením zneklidňuje mnohé podpůrce rozvojové pomoci. Hypotéza: Role Číny je výrazně odlišná od pomoci ostatního světa, mohla by zemím pomoci vymanit se z chudoby ale taky by jim mohla přitížit poškozováním institucí či zvyšováním nezaměstnanosti importem vlastních pracovních sil. Hlavním cílem asijských investorů je odčerpávání nerostného bohatství, což se projevuje v exportech. V úvodní části budou diskutovány teorie chudoby a modely jejího řešení, zejména přístupy Alberta Hirschmana, Jeffreyho Sachse a Světové banky. Bude charakterizován stav v Zambii, Nigerii a i Jihoafrické republice. Následně budou analyzovány motivy a především přístup Číny při jejím angaţování se v Africe, se zaměřením na sledované země. Cílem bude charakterizovat a zhodnotit dopady čínských investic a rozvojové pomoci na ekonomiky a chudobu v daných zemích. Tedy zda se na území výrazně změnily růsty HDP a povahy mezinárodního obchodu. Bude vyuţito databází UNCTAD a Světové banky. Převaţovat bude metoda analýzy a metoda indukce.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses