Šikova reforma a rakouská škola - Nikodym, Tomáš (2013)
Práce se zabývá tzv. Šikovou reformou z 60. let v Československu -- jejími kořeny, realizací a důsledky. Na základě kritiky samotných teoretických základů reformy formuluje práce závěry o významu tohoto procesu, a to pomocí multidisciplinárního přístupu rakouské školy. Výsledky analýzy ekonomické reformy jsou poté zkoumány v širším kontextu vývoje 60. let. Důraz je kladen především na sociální, kulturní, politický a mezinárodní vývoj tohoto období. Díky spojení ekonomické teorie a historie závěry práce nepřispívají pouze k interpretaci dopadů reformy a jejího významu, ale také do teoretické debaty o možnosti realizace a reformovatelnosti socialismu.