Šikova reforma a rakouská škola - Nikodym, Tomáš; Szobi, Pavel, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Práce se zabývá tzv. Šikovou reformou z 60. let v Československu -- jejími kořeny, realizací a důsledky. Na základě kritiky samotných teoretických základů reformy formuluje práce závěry o významu tohoto procesu, a to pomocí multidisciplinárního přístupu rakouské školy. Výsledky analýzy ekonomické reformy jsou poté zkoumány v širším kontextu vývoje 60. let. Důraz je kladen především na sociální, kulturní, politický a mezinárodní vývoj tohoto období. Díky spojení ekonomické teorie a historie závěry práce nepřispívají pouze k interpretaci dopadů reformy a jejího významu, ale také do teoretické debaty o možnosti realizace a reformovatelnosti socialismu.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses