Analýza vlivu cen energií na prodejnost krbových kamen jako alternativního zdroje vytápění - Bohumínský, Roman (2013)
V poslední době jsme svědky poměrně stabilního růstu cen energií. To vyvolává otázku, zda domácnosti reagují na daný energetický vývoj substitucí jednotlivých zdrojů energií. V tomto ohledu domácnosti mohou realizovat největší úspory na vytápění. V rámci práce je proto zkoumán vliv cen energií, konkrétně dřeva, elektřiny, uhlí a zemního plynu (v burzovních i dodavatelských formách) na prodejnost krbových kamen jakožto možného zdroje úspor při vytápění. Zkoumáme i jaký vliv může mít průměrná mzda, nezaměstnanost a teplota. Vycházíme z dvouletých časových řad na denní bázi pro roky 2011 a 2012 sledující Českou republiku. Pro zachycení zkoumaných vlivů používáme odhadovou techniku nejmenších čtverců v rámci 8 různých modelů lišících se cenou a vlastnostmi krbových kamen. Vliv cen energií, nezaměstnanosti a průměrné mzdy na prodejnost kamen se nám podařilo potvrdit a dokonce nacházíme existenci signifikantního negativního vztahu mezi cenou dřeva i uhlí jakožto komplementů ke krbovým kamnům. Pozitivní signifikantní vztah nacházíme pro cenu zemního plynu i pro výši průměrné mzdy. Při rozdělení souboru podle průměrné ceny krbových kamen zjišťujeme rozdílnou citlivost jednotlivých proměnných v rámci burzovních/dodavatelských cen. Také zjišťujeme pozitivní vliv nezaměstnanosti (avšak mírně nesignifikantní) u levnějších krbových kamen a naopak negativní u krbových kamen dražších.