Úloha kapitálového trhu ve financování podniku - problém ČR - Hartmannová, Eva (2012)
Práce se věnuje institucím zajišťujícím financování společností v České republice. Zabývá se rovněž vývojem těchto institucí i jejich aktuální situací a také srovnáním s dalšími vybranými státy. Komparace se zaměřuje především na Polsko, které také prošlo v 90. letech minulého století transformací, avšak vývoj na kapitálovém trhu byl od toho českého odlišný. Na základě zjištěných údajů nebyla nalezena výrazná změna poměru mezi bankovním financováním a financováním prostřednictvím kapitálového trhu v České republice. Práce se dále zabývá důvody, proč podniky méně využívají český kapitálový trh. Důvody tkví zejména v transformaci české ekonomiky, která způsobila nedůvěru českého kapitálového trhu jak ze strany společností, tak i ze strany investorů. Podstatnou součástí práce je také analýza problémů, se kterými se setkaly vybrané společnosti, které v minulosti usilovaly o uvedení na Burzu cenných papírů Praha prostřednictvím primární veřejné emise akcií. Na základě těchto informací jsou pak vyvozena doporučení pro úspěšné provedení primární veřejné emise akcií.