Příjmová nerovnost mužů a žen v ČR (respektive v dalších zemích EU) - Pippalová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Bartošová, Jitka; Bína, Vladislav, 1979- (2013)
Práce je zhodnocením příjmové situace mužů a žen v České republice, popřípadě dalších zemích Evropské unie, v závislosti na různých společensko-ekonomických, demografických a regionálních faktorech. Na příjmy osob má vliv mnoho faktorů, z nichž jsou některé analyzovány v rozdělení podle pohlaví se zaměřením na nalezení rozdílů i shod. Součástí je snaha o detekci vlivných faktorů na celkový příjem. Teoretická a metodická část popisuje současnou situaci této problematiky nejen v České republice společně se zamyšlením nad příčinami odlišností příjmů a opatřeními učiněnými hlavně v rámci České republiky. V praktické části jsou ověřovány dvě hypotézy týkající se příjmových rozdílů a pohlaví. Byly zpracovány střední hodnoty příjmů v členění podle pohlaví a vybraných faktorů. Také byly analyzovány absolutní a relativní četnosti v datech a vytvořeny dva modely zkoumající závislost příjmu na vybraných faktorech. Jako doplněk byly porovnány příjmy ve vybraných státech. Výsledků je dosaženo statistickými metodami. Výstupem práce je posouzení příjmových rozdílů mezi muži a ženami na základě dostupných dat a ověření stanovených hypotéz
Vedoucí práce: Jitka Bartošová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2013
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2013
Keywords: trh práce; rovné postavení mužů a žen; příjmy; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; labor market; gender equality; income; master's theses