Politicko-ekonomický cyklus v České republice - Němeček, Petr; Petrášek, František, 1934-; Pícl, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce se věnuje jednomu z opomíjených ekonomických témat v českém hospodářském prostředí - politicko-ekonomického cyklu. Teoretická část práce seznámí čtenáře s touto problematikou, rozebere základní modely politicko-ekonomického cyklu a poskytne tak podklad pro statistické šetření v analytické části. Je fiskální politika v rukou českých politiků efektivním nástrojem k manipulování voličů? Cílem práce bylo odpovědět na tuto otázku a zmapovat tak politicko-ekonomický cyklus na příkladu fiskální politiky v průběhu čtyř řádných parlamentních volebních období samostatné České republiky. K naplnění cíle diplomové práce byla využita regresní analýza, která prozkoumala hypotézu, zda termín voleb ovlivňuje jednotlivé složky příjmů a výdajů státního rozpočtu. Tato hypotéza se však mezi lety 1995-2012 na 5% hladině významnosti nepotvrdila, důvodem jsou především krátké časové řady testovaných ukazatelů.
Vedoucí práce: František Petrášek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses