Spotřeba alkoholu v ČR v posledních dvou dekádách – přínos pro hospodářství, nebo ekonomické zlo? - Heřmánková, Jitka; Ševčík, Miroslav, 1958-; Petrášek, František, 1934-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Alkoholismus je závažný dlouhodobý problém. Cílem této diplomové práce bylo zjistit, zda je spotřeba alkoholu pro hospodářství v České republice výhodná z důvodu zabezpečení daňového výnosu ze spotřební daně a DPH, či zda je to společenské zlo, na které stát doplácí v rámci zvýšení nákladů na veřejný zdravotní systém a další sociální výdaje. Jsou zde porovnávány daňové příjmy ze spotřeby alkoholu se státními výdaji vzniklé nadměrným užíváním alkoholu. Metodou zkoumání je dotazníková metoda, která přináší odpovědi na příčinu vzniku alkoholismu a určuje hodnotu výdajů, kterou jsou lidé ochotni dát za alkohol.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses