Elektrotechnický spotřební průmysl v 80. letech v Československu - Štětka, Petr; Szobi, Pavel, 1983-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Diplomová práce se zabývá československým elektrotechnickým spotřebním průmyslem v 80. letech minulého století. Zaměřuje se na to, jakým způsobem začal vyrábět a nabízet spotřebitelům novinky, které přišly v této dekádě na trh. Konkrétně se jedná o video a CD přehrávače. Stěžejní hypotézou práce je, že Československo nebylo schopno zahájit výrobu tohoto zboží bez zahraniční spolupráce se západními firmami. Tuto hypotézu se autor snaží na základě studia archivních pramenů a dobových periodik potvrdit. Vedle toho je v práci pojednáno o neefektivnostech při střetu direktivní plánované a zbyrokratizované ekonomiky se západním způsobem podnikání. V souvislosti s videem a kompaktními deskami je práce také zaměřena na tehdejší dostupnost a vybavenost domácností na základě ankety. Z jejích výsledků je patrné, že ačkoli byly tyto spotřebiče velmi drahou záležitostí, našly si cestu do tehdejších domácností.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses