Vývoj a důsledky legislativních změn v oblasti hazardních her v České Republice - Lenc, Martin (2013)
Hazardní hry jsou v České republice velmi často diskutované téma. V souvislosti s nimi se hovoří o regulaci, či úplném zákazu. První zákon, který toto odvětví upravoval, je z roku 1990. Se stále rychlejším technologickým pokrokem se mění i technologie hazardních her. Práce ukazuje, že legislativa na technologický pokrok nereaguje dostatečně rychle. Když už reaguje, je pod vlivem silných lobbistických skupin, které už při tvorbě zákona do něj vytvářejí díry, z kterých později profitují. Práce ve svém začátku zkoumá obecný přístup k problematice, pohled očima příznivců regulace a v opozici pohled očima odpůrců regulace. V důsledku již zmíněné lobby došlo k narušení standardů herních prostředí a do nich povolovaných druhů sázkových her, zejména technických her (videoloterních terminálů, elektromechanických rulet aj.). V důsledku toho došlo k extenzivní a nerovnoměrné expanzi jednoho segmentu (technických her) na úkor ostatních druhů sázkových her a loterií. Technické hry a výherní hrací přístroje generují 83,3 % z výsledku provozování všech druhů her na vnitřním trhu ČR. Proto je práce zaměřena především na technické hry a VHP. V EU je však poměr rovnoměrný. Vinu na tom má zejména § 50 odstavec (3) - zákona o loteriích, podle něhož může Ministerstvo financí ČR povolovat i loterie a jiné podobné hry, které nejsou v zákoně v části první až čtvrté upraveny. Podstatná část práce je také věnována odvodům na veřejně prospěšné účely a zkoumání selhávání této praktiky. Metodou zkoumání je především deskriptivní analýza. Práce zkoumá, jak se měnilo znění zákona a jak se tyto změny promítly do praxe a to jak na příkladu konkrétní firmy, tak v širších souvislostech. Většinou na základě skutečných dat uváděných MF ČR, účetnictví firem, či rozpočty obcí. Rozebírány jsou hlavně