Hodnocení ratingových agentur a jeho vliv na hospodaření států a korporací - Exner, Martin (2013)
Cílem práce je vysvětlit mechanismus fungování ratingových agentur a následné působení jimi vytvořených ratingů na hodnocené subjekty, konkrétně pak na suverénní státy. Financování na dluh je v posledních letech ve veřejných i soukromých financích stále častějším jevem. Investoři se rozhodují o svých investicích na základě informací o bonitě dlužníka. Ratingové agentury tuto bonitu hodnotí, a tudíž jsou velmi mocnou entitou na finančním trhu. Práce se na základě historických statistických dat zaměřuje zejména na možnosti selhání ratingových agentur. Z hlediska hodnocených subjektů klade důraz na suverénní státy.