Komparace monetárních příčin krize 70. let a současné krize - Jaklínová, Jana (2013)
Diplomová práce provádí komparaci monetárních příčin krize 70. let a současné krize ve Spojených státech amerických. Na základě teoretické části práce, která analyzuje rakouskou teorii hospodářského cyklu, vyvozuje v analytické části důsledky monetární politiky pro danou ekonomiku v obou sledovaných obdobích. V rámci zkoumání historie monetární politiky nachází práce poučení pro řešení současné krize. Práce analyzuje monetární nástroje americké centrální banky a objasňuje mechanismy přenosu peněz do ekonomiky. Závěr práce odpovídá za pomoci současných ekonomických debat na otázku zda, a za jakých podmínek, může aktuální situace ekonomiky Spojených států amerických vyústit ve stagflační vývoj.