Mezinárodní obchod s ohroženými druhy zvířat(včetně derivátů) - Bartůňková, Lenka; Kašpar, Václav; Vošta, Milan, 1962-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
V průběhu 20. století začala být zřejmá neudržitelnost mezinárodního obchodu se zvířaty a jeho negativní vliv na volně žijící druhy. Evropské země byly a jsou hybateli mezinárodního obchodu s přírodninami. Do EU proudí více než třetina dovozů všech mezinárodně obchodovaných přírodnin. EU má proto odpovědnost za ochranu světového přírodního bohatství a měla by jít v tomto směru ostatním zemím příkladem. Regulací mezinárodního obchodu s přírodninami v EU se zabývá kapitola č. 1. Obchod se zvířaty a jejich deriváty patří mezi nejvýnosnější odvětví mezinárodního obchodu. Zvířata se obchodují v nejrůznějších formách. Mezi ptáky převládá obchod s živými jedinci určenými k zájmovému chovu (tzv. pet trade), významný je ale i obchod s kožešinami (savců), s nezpracovanými mrtvými jedinci (např. barevní motýli), s částmi těl (např. kůže plazů), nejvyššího obratu dosahuje obchod s rybami. V některých kategoriích (živí ptáci, kaviár) je EU hlavním světovým importérem, který dováží více než celý zbytek světa dohromady Ze statistik je patrné významné postavení členských států EU i mezi dovozci ostatních přírodnin. Objemem, hodnotou a trendy v mezinárodním obchodě se zvířaty se zabývá kapitola č. 2. Lukrativnost obchodu se zvířaty, silná poptávka po některých produktech a nedokonalá ochrana či kontrola dodržování úmluvy CITES dávají prostor nelegálnímu obchodu. Nelegální obchod s přírodninami se stává doménou stejných zločineckých organizací, které pašují drogy či obchodují s bílým masem. Nelegální obchod s přírodninami přináší světu celou řadu vážných rizik. Více v kapitole č. 3. Evropská unie spotřebovává třetinu všech světových legálně vyvezených přírodnin. Nejvíc nelegálních přírodnin míří taktéž do EU.
Jelikož životní úroveň v EU patří k nejvyšším na světě a jelikož starost o životní prostředí nelze omezovat jen na politické hranice vlastního státu, domnívá se autorka této práce, že je logické a nezbytné, aby se EU angažovala ve zlepšování ochrany přírody v méně vyspělých zemích. Poslední kapitola se zabývá problémem ochrany biosférické rezervace Dja v Kamerunu i snahou velkých evropských environmentálních programů tuto ochranu zlepšit.
Vedoucí práce: Václav Kašpar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses