Prohibice 2012 v ČR – jaký dopad měla na nehodovost? - Lehejčková, Lucie; Stroukal, Dominik, 1987-; Svoboda, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Abstrakt Cílem této práce je zjistit, zda prohibice zavedená v ČR v září 2012 dokázala snížit nehodovost. Pravdivost této hypotézy byla ověřována pomocí ekonometrické analýzy panelových dat, obsahujících pozorování z let 2011 a 2012 na území České a Slovenské republiky. Analýza byla provedena metodou difference-in-differences a do modelů byly zavedeny i další proměnné jako jsou počasí a ceny pohonných hmot pro odfiltrování co nejvíce ostatních vlivů. Výsledky práce ukázaly, že v tomto případě došlo k mírnému, avšak statisticky nevýznamnému snížení. Analýza účinků zavedení tohoto opatření v České republice tak přispěla k rozšíření poznatků o účincích prohibice na negativní jevy ve společnosti.
Vedoucí práce: Dominik Stroukal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses