Regulace, kultura a cenová opatření a jejich vliv na poptávku po alkoholu - Táboříková, Helena; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Gráf, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Cílem mé práce je odpovědět na otázku, jaký mají regulační opatření vliv na poptávku po alkoholu, konkrétně jaký je vliv spotřební daně. V teoretické části budou představeny názory a teorie ekonomů týkající se regulačních opatření (především Stigler, 1975) a vlivu změny ceny na poptávku po alkoholu (Becker, 1988 a jeho pokračovatelé). Dále budou představeny druhy regulačních opatření, vývoj regulace a obecně uváděné důvody pro regulaci. V analytické části se práce bude věnovat nejprve komparaci států s různým stupněm spotřeby a rozdíly v regulačních opatřeních; práce tak rozčlení země EU na skupiny států s různou tradicí a úrovní kontroly (zdrojem dat bude Global Alcohol Policy Report WHO). Na datech z vybraných zemí budu zkoumat statistickou významnost vztahu mezi výší spotřební daně a poptávkou po alkoholu. Práce tak odpoví na otázku, jaká je elasticita poptávky po alkoholu a jaké jsou rozdíly v různých kulturních a regulačních podmínkách. Jako pramen použiji v analytické části databáze OECD, WHO a ČSÚ.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses