Program rozvoje venkova v období 2007-2013 Hodnocení plateb za přírodní znevýhodnění poskytované v horských oblastech a plateb poskytovaných v jiných znevýhodněných oblastech (LFA) - Sobotková, Kateřina; Pělucha, Martin, 1980-; Květoň, Viktor, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
1. Diplomová práce se zabývá významem zemědělství ve venkovském prostoru a jeho vlivem na rozvoj venkova. Jejím cílem je zhodnotit dosavadní realizaci vynakládaných prostředků na podporu zemědělců hospodařících v oblastech s méně příznivými podmínkami. A to na základě regionální analýzy počtu podaných a přijatých žádostí a množství využití půdy ve znevýhodněných oblastech zemědělství s tím, že se zaměří na vyhodnocení regionální diferenciace. V diplomové práci bude řešena otázka, ve kterých znevýhodněných oblastech pro zemědělství v ČR dochází k největšímu využití finančních prostředků v rámci podpor LFA, a jaké jsou hlavní faktory této diferenciace ve vazbě na cíle této podpory. 2. Teoretická část práce je zaměřena na rozvoj venkova a význam zemědělství ve venkovském prostoru. Popisuje metody a přístupy vymezování venkovského prostoru a méně příznivých oblastí. Dále charakterizuje Politiku rozvoje venkova v ČR. 3. Analytická část práce obsahuje ve venkovském pojetí regionální analýzu plateb za přírodní znevýhodnění poskytované v horských oblastech a platby poskytované v jiných znevýhodněných oblastech (LFA) programovacího období 2007-2013. K regionální analýze je v práci využito především údajů z implementačního orgánu SZIF, dat Zemědělské účetní datové sítě ČR FADN a dat z Výročních zpráv PRV. Data jsou vyhodnocena na základě metody kartografického zobrazení. Dále práce zjišťuje, zda je naplňován cíl tohoto opatření. Na základě provedené analýzy práce shrnuje získané poznatky a vyvozuje průběžné závěry z realizace podpor.
Vedoucí práce: Martin Pělucha
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2013
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2013
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses