Štěstí za všechny peníze Analýza vztahu mezi bohatstvím a štěstím v ČR - Brožová, Dominika (2013)
Cílem práce bylo zjistit, jak bohatství neboli výše příjmu ovlivňuje referovanou životní spokojenost obyvatel České republiky. K analýze byla použita nejnovější dostupná data Eurobarometer vlna 78.1 z listopadu 2012. Celkově byly odhadovány tři modely metodou pořádkového probit, kde bylo pracováno s relativním příjmem. Vliv příjmu se následně ukázal u všech modelů statisticky signifikantní a s pozitivním směrem. Kromě prvního modelu peníze nevykazují vyšší efekt na štěstí, je ale důležité umět hospodařit s penězi a nečelit tak problému s placením účtů, či finančnímu problému vůbec. Jako nejdůležitější faktor spokojenosti vyšlo vzdělání, dále pozitivně působí, zda je člověk spokojen s fungováním demokracie a důvěřuje lokálním a regionálním zástupcům veřejné správy.