ANALÝZA REFORMY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA PŘÍKLADU PĚSTOUNSKÉ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE - Kusyn, Michal (2013)
Cílem diplomové práce bude zkoumat prostřednictvím analýzy novou a v současné době projednávanou reformu v sociálních a zdravotních službách. Podrobněji se bude tato práce věnovat problematice pěstounské péče (jako nově daleko více podporované) a odklonu od zdravotnické péče (jako služby nahrazované). Cílem bude krátkodobá ekonomická přínosnost změn v systému (ekonomickým přínos či náklad). Analýza se bude zabývat finanční alokací těchto dvou forem ochrany a zabezpečení malých dětí a mladistvých. Vyústěním práce by mělo být shrnutí ekonomicko-finančních faktorů pro a proti této reformě. Hypotéza práce je taková, že pro stát je ekonomičtější nový model. Z dostupných zdrojů zatím nebyla nalezena práce, která by se zabývala stejným nebo podobným tématem. Hlavní přínos bude analýza dokumentů získaných z MPSV a ekonomické porovnání institutu dětského domova a pěstounské péče. Dalším přínosem bude rozhovor s lidmi, kteří buďto vedou (nebo mají zkušenosti) dětský domov nebo se pohybují v této oblasti. Přislíben byl rozhovor se zástupce MPSV. Bude provedeno také ekonomické porovnání na příkladu Slovenska (podobné podmínky pro zavedení reformy).