Vliv dopravní dostupnosti na míru nezaměstnanosti v okrese Semily - Jiroušová, Ludmila (2012)
Dopravní dostupnost je často zmiňována jako faktor mající vliv na regionální rozvoj a regionální ekonomiku. Ve své bakalářské práci se pokouším zjistit, jak dopravní dostupnost ovlivňuje pracovní trh -- zaměstnanost a nezaměstnanost v okrese Semily. V úvodní části se zabývám dopravní dostupností a jejím působením na regionální rozvoj. Dále přináším některé teoretické přístupy zaměřené na tuto tematiku. Jako další uvádím statistické a geografické metody, které jsem využila v následující analytické části. V ní objasňuji vztahy mezi mírou nezaměstnanosti v jednotlivých obcích a dopravní dostupností center pracovních mikroregionů. Výsledky analýzy mi posloužily k závěrečnému vyhodnocení pracovní hypotézy o nižší míře nezaměstnanosti v obcích s lepší dopravní dostupností veřejnou dopravou a souvisejícím vlivu dopravní polohy.